dijous, 6 de desembre del 2007

Els impostos, una influencia més sobre la inversió

Per iniciar qualsevol projecte un primer requisit bàsic és una base financera solida darrera, sense la qual seria impossible la viabilitat de qualsevol projecte. Per tant és necessari que darrera tot projecte hi hagi una inversió que el sostingui. Però com saber en quin projecte invertir? Que hem de tenir en compte alhora de decidir si una inversió serà rentable o no? Està clar que no tenim una resposta ni trivial ni exacte aquestes preguntes, perquè son molts els factors que intervenen i és molt difícil de valorar com afectaran al projecte en qüestió. És per això, que vull parlar d’un dels factors que s’ha de tenir en compte en una inversió: els impostos.

Els impostos que no son una mesura que directament sembli tenir una influencia alhora de fer una inversió, és un paràmetre més a valorar alhora de veure com pot ser de rentable o no una inversió. Els accionistes de l’empresa, que son aquells que inicialment fan la inversió, son els que acabaran rebent (si es que en tenen) els beneficis de l’empresa. Però no tots els beneficis nets d’una empresa se’ls queden els accionistes, sinó que prèviament Hisenda cobrar una part proporcionals dels beneficis. És aquí on influeixen els impostos alhora de valorar una inversió, perquè en el moment de realitzar una inversió els actius en els quals s’inverteix es poden atribuir com ha pagaments de l’empresa i per tant si augmentes els pagaments la despesa també augmenta i per tant els beneficis acabant disminuint. Això implica que inicialment estàs perdent diners mentre realitzes el projecte i per tant com tens menors beneficis també els impostos ha pagar per part de l’empresa son menors i per tant de certa manera es Hisenda qui esta suportant una part de la inversió, perquè està cobrant menys diners actualment de la teva empresa i en el fons tu estàs guanyant més perquè a la llarga, si la inversió surt bé, et portarà major benefici.

Òbviament aquest efecte de poder rebaixar els impostos a pagar aparti de rebaixar els beneficis podrà tenir-se en consideració com efecte positiu sempre i quant per altre banda l’empresa aconsegueixi mantenir un cert equilibri, és a dir que pugi disminuir el seus beneficis degut a les pèrdues del projecte sempre i quant, per un altre banda pugui mantenir uns certs beneficis que d’alguna manera segueixin fent viable l’empresa mentre es dur a terme el projecte.

Tot i això de que Hisenda d’alguna manera suporti una part del cost del projecte, els inversors també han d’accedir a perdre una certa quantitat de beneficis, durant el període a realitzar el projecte, perquè com es evident es paguen menys impostos perquè els beneficis son menors però això implica que alhora de repartir beneficis els accionistes també tindran menys guanys. Per tant si que és cert que es pagar menys impostos, però de la mateixa manera que es rebran menys beneficis, però per això es una inversió, que el que buscar es tenir una despesa per a la llarga acabar recuperant i tenir un benefici major a l’invertit.

Gràcies pel vostre temps,

Ramon Chalmeta

5 comentaris:

Marcos Lora ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Marcos Lora ha dit...

Lo siento, este comentario anterior no era para esta entrada, era este.

Hacer que un proyecto cobre forma es una tarea difícil como bien dice mi compañero. Si somos accionistas de una empresa que quiere desarrollar uno determinado debemos saber que, durante el periodo de tiempo en que los ingresos superan la inversión, que puede ser muy variable, estaremos perdiendo constantemente dinero porque además de lo invertido, tendremos que pagar la ayuda que nos mantiene el proyecto en pie. Por eso hablamos de tener un saldo superior al esperado.

Para poder alcanzar un nivel respetable o admisible de saldo, nuestro proyecto debe ser una sensación en el mercado o poder ser lo suficientemente potente para mantenernos a flote mientras poco a poco vamos avanzando.

A fin de cuentas, podemos decir que, si no disponemos de un “capital salvavidas”, entendiendo por éste, capital de repuesto, podemos exponernos a una situación muy precaria a no ser que la idea sea el “no va más” y consiga flanquear los lindes establecidos para empezar a obtener ganancias y beneficios a costa de ésta.

Adrià Vallès ha dit...

Interessant això de que "de certa manera es Hisenda qui esta suportant una part de la inversió", no ho havia vist mai des d'aquest punt de vista, però trobo que és ben cert. Com tu bé dius, si no hi ha beneficis no cal pagar certs impostos i per tant son diners que ens estalviem (fins i tot podriem dir diners que "ens dona" hisenda!).
Com sempre, feta la llei feta la trampa, i tots sabem que hi ha empreses (normalment pymes, sense accionistes) que colen factures i dubtoses inversions justament per aquest fet (un audi per als directius no tothom la cosidera una inversió...).

Matias Lizana ha dit...

Es evident que per començar un projecte necessites una despesa (a menys que comencis un projecte amb un compte de diners que tenies reservat). El que es busca sempre és un posterior augment dels beneficis, un cop tinguda la "deuda inicial". El que no sabia és això de la Hisenda, i dels impostos que has de pagar.
Realment és un factor molt important a tenir en compte, sobretot per mantenir a ratlla aquesta deuda inicial quan es comença un projecte.
Com ha dit l'adrià, tot té la seva trampa, i tot i que no ho sembli a vegades aquestes coses ja estan fetes expressament perquè la gent les faci.

Antoni Segura Puimedon ha dit...

Està molt bé aquesta apreciació sobre l'impacte dels impostos en la inversió, ja que és un aspecte que generalment els profans no tenim en compte a l'hora de valorar la possible rendibilitat d'una inversió, i que en alguns casos pot ser absolutament determinant a l'hora de decidir si una inversió és interessant i, per tant, s'ha d'implementar, o si en canvi és inassumible per a l'empresa.

A mi però m'agradaria afegir un aspecte que crec que no has tingut prou en consideració i és que certs tipus d'inversió, a més de ser beneficiosos per la reducció momentànica dels beneficis a declarar, poden suposar deduccions automàtiques degut a la seva naturalesa positiva de cara a ll'Estat o Hisenda pública. Un exemple d'aquest tipus d'inversió és la que es dedica a la recerca i a l'investigació, que interessa molt que es desenvolupi pels seus resultats i pels llocs de treball que pot generar d'un perfil que acostuma a emigrar i, per tant, l'estat bonifica amb bon criteri aquest tipus d'inversió.